>

Recuperari creante de la A la Z

In acest articol va vom prezenta toate aspectele esentiale ale procedurilor de recuperare creante pe care trebuie sa le cunoasteti.

In primul rand, procedurile de recuperare creante sunt realizate fie pe cale amiabila ori extrajudiciara, fie pe cale judiciara, respectiv in instanta. Echipa AS Legal nu doar ca incurajeaza, ci va depune toata diligenta pentru a asigura clientilor o recuperare creante pe cale amiabila, datorita avantajelor pe care le ofera aceasta, respectiv economia de bani, energie si mai ales timp.

Pentru aceasta, specialistii in recuperari creante din cadrul echipei AS Legal vor analiza situatia dumneavoastra de fapt si situatia de drept, in functie de care vor construi o strategie de negocieri cu debitorul.

Aceasta strategie pleaca de la premisa ca oamenii sunt motivati fie de sansa unui castig, fie de riscul unei pierderi, aspecte in functie de care vom incerca sa il determinam pe debitor sa accepte sa plateasca datoria in conditii mai avantajoase decat in cazul in care ar refuza si ne-am adresa instantei de judecata (recuperare creante pe cale judiciara) ce il va obliga nu doar la plata datoriei, ci si la plata cheltuielilor de judecata si a oricaror alte prejudicii pe care vi le-a cauzat prin neexecutarea obligatiei sale de plata!

Daca, totusi, din cauza atitudinii necooperante a debitorului, nu va fi posibila o recuperare creante pe cale amiabila, avocatii nostri ii vor trimite debitorului o somatie de plata, aceasta fiind o conditie premergatoare pentru a putea recurge la procedura de recuperare creante pe cale judiciara.

Dupa trimiterea somatiei, daca debitorul refuza in continuare sa va plateasca datoria, avocatii AS Legal vor alcatui un dosar cu toate documentele relevante (ex. contracte, chitante, facturi, e-mailuri) ce vor servi ca probe si vor inainta acest dosar instantei de judecata competente.

Datorita contractului incheiat cu societatea noastra, vom putea sa va reprezentam in fata instantei fara a fi nevoie ca dumneavoastra sa participati la termenele de judecata. In plus, pe tot parcursul procedurii judiciare, vom avea o comunicare constanta pentru ca dumneavoastra sa fiti in permanenta informat cu privire la desfasurarea procedurii.

La finalul procedurii judiciare de recuperare creante, instanta va emite o ordonanta de plata prin care il va obliga pe debitor la plata datoriei.

Chiar si in aceasta situatie, unii debitori vor refuza in continuare sa plateasca, astfel incat vom continua procedura de recuperare creante pe calea executarii silite.

In acest sens, vom apela la unul dintre executorii judecatoresti ce fac parte din reteaua nationala AS Legal, acesta urmand sa solicite instantei sa incuviinteze inceperea executarii silite impotriva debitorului dumneavoastra.

Odata incuviintata executarea silita, specialistii nostri in recuperari creante vor declansa procedura de identificare a tuturor bunurilor debitorului, inclusiv cele pe care acesta ar fi putut sa le ascunda.

La fel ca in cazul procedurii in fata instantei, echipa noastra va participa la toate actele de executare pentru a asigura buna desfasurare a procedurii de recuperare creante, fara a fi nevoie ca dumneavoastra sa alocati timp in acest sens, iar noi va vom furniza informatii in timp real cu privire la desfasurarea actelor de executare.

Acestea sunt etapele de recuperari creante. Bineinteles, fiecare tip de creanta are particularitatile sale in functie de care am conceput si implementat proceduri specifice. Spre exemplu, in cazul creantelor civile (ex. rezultand dintr-un contract de credit), in care debitorul este o persoana fizica, acesta este considerat, conform legii, consumator si va beneficia de protectia legala a legislatiei consumatorului.

Pe de alta parte, in cazul creantelor comerciale, intre companii, pentru mentinerea legaturilor de afaceri este de preferata o recuperare creante tip „soft collection”. Stim foarte bine ca principala problema a companiilor romanesti este data de intarzierile la plata. Chiar si asa, clientii, distribuitorii si, in general, partenerii comerciali trebuie tratati cu o anumita diplomatie si eticheta pentru a mentine legaturi bune de afaceri cu acestia.

De aceea, echipa AS Legal va ofera servicii de soft collection, astfel incat sa ne externalizati activitatea dumneavoastra de recuperare a creantelor, functionand, practic, ca un departament de relatii cu clientii pentru compania dumneavoastra!

In acest sens, vom monitoriza situatiile financiare ale partenerilor comerciali, vom comunica constant cu acestia si vom urmari scadentele si termenele de plata ale tuturor facturilor emise catre acestia, astfel incat sa va asiguram o recuperare creante integrala si rapida.

Clientii nostri sunt extrem de multumiti de serviciile de recuperare creante oferite, nu doar pentru ca le optimizam cash-flow-ul atat de necesar pentru bunul mers al companiilor acestora, ci si pentru ca le asiguram linistea de care au nevoie pentru a se putea concentra pe cresterea afacerii.

Alte tipuri de recuperare creante in care avem expertiza sunt creantele asupra asiguratorilor (recuperare daune si recuperare despagubiri accidente) si creantele asupra beneficiarilor din contractele de leasing (recuperare leasing).

Indiferent de tipul creantei si de complexitatea cazului, experienta acumulata in cei peste 11 ani de activitate si profesionalismul desavarsit al echipei AS Legal ne permit sa  asiguram o recuperare creante eficienta si rapida.

Pentru noi, procesul de recuperari creante nu este lasat la voia intamplarii, ci avem proceduri clare si eficiente pe care le-am testat si optimizat de-a lungul anilor, astfel incat sa va putem obtine cele mai bune rezultate.

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM