Recuperare creante - civile si comerciale

In cele mai multe cazuri, creantele pot fi clasificate in functie de tipul de personalitate juridica a creditorului si a debitorului.

De cate tipuri pot fi creantele, in functie de personalitatea juridica a partilor?

Astfel, daca cele două părți sunt persoane juridice(companii sau persoane fizice autorizate) creanta va fi una comerciala. Daca discutam despre un creditor persoana juridica si un debitor persoana fizica, creanta va fi una civila.

Aceasta distinctie este una importanta sub aspectul legislatiei incidente si, implicit, a procedurilor specifice de recuperare creante.

Cum abordam procedura de recuperare creante in cazul unui debitor persoana juridica?

Creante in calitate de furnizor

Creantele comerciale sunt reprezentate, de cele mai multe ori, de creditul furnizor.

Practic, dumneavoastra, in calitate de furnizor, i-ati pus la dispozitie unei alte companii, in calitate de distribuitor, bunuri pentru a le vinde clientilor sai. Apoi, urmeaza sa va plateasca, integral sau partial (daca v-a platit un avans), stocul pe care i l-ati furnizat, in momentul in care va vinde bunurile respective.

Chiar daca nu este vorba despre un credit furnizor, multe companii au termene de plata la 90 de zile pentru bunuri achizitionate de la alte companii. In acest caz, este vorba de drepturi de creanta pentru care se poate recurge la procedura de recuperare creante.

Creante in calitate de prestator de servicii

Alte creante comerciale sunt cele rezultate in urma prestarii de servicii. Indiferent ca ati perceput sau nu un avans, la finalul prestarii serviciului sau pe parcursul acesteia, debitorul, in calitate de beneficiar, trebuie sa va plateasca contravaloarea serviciilor.

In toate aceste cazuri, nu putine sunt cazurile in care, din cauza unor evenimente neprevazute – inerente activitatii comerciale – debitorii nu-si mai pot plati datoriile, fiind necesar sa recurgeti la recuperarea creantelor pe care le aveti asupra acestora.

procedura de recuperare creante desfasurata la telefon

Procedura de recuperare creante, pentru debitori persoane fizice

Creante din contracte de credit/leasing

In cazul creantelor civile, cazurile cele mai intalnite rezulta din contracte de credit sau din contracte de leasing.

Debitorul va fi considerat, conform legii, consumator, si va beneficia de protectia legala aferenta. Asadar, in caz de neplata a datoriilor de catre acesta, procedura de recuperari creante civile va trebui sa se realizeze in limitele legale impuse de legislatia consumatorului.

Creante din raporturi de munca

O alta creanta civila este cea provenind din raporturi de munca. De regula, creditorul in aceste raporturi este angajatul sau fostul angajat, pentru drepturile salariale neincasate.

Creante din contracte de imprumut

Si in cazul unui contract de imprumut incheiat la notar, intre doua persoane fizice, va fi vorba tot despre o creanta civila.

Ori in cazul unui contract de arenda, intre arendatorul persoana fizica ce ii cedeaza arendasului persoana juridica terenul sau pentru a-l cultiva in schimbul unor sume de bani sau a unei parti din recolta.

Cum abordezi situația de recuperare creanțe de la societatea de asigurări, în cazul unui accident auto?

De asemenea, in cazul unui accident auto, asiguratul va fi creditor in raport cu societatea de asigurari ce va trebui sa il despagubeasca conform contractului de asigurare.

Pentru mai multe detalii in acest sens, va invitam sa accesati website-ul nostru dedicat sau pagina în care explicăm pe îndelete procedura de recuperare creante din accidente.

Concluzie

Exemplele sunt numeroase, indiferent ca vorbim despre recuperare creante comerciale sau recuperare creante civile. 

Cu toate acestea, specialistii in recuperare creante din echipa AS Recover, dispun de o expertiza consolidata in urma a sute de cazuri duse la bun sfarsit. De aceea, asiguram recuperarea integrala si rapida a creantei dumneavoastra!

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM