ATENȚIE! Cresc riscurile pentru antreprenorii care au clienți internaționali – recuperările de creanțe îi salvează!

O etapă normală și sănătoasă din viața unui business este aceea în care trece de la mediul de afaceri național, la cel internațional, iar o strategie de recuperări creanțe bine pusă la punct contribuie la dezvoltarea corectă a liniilor de venit. Aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007 a adus multe oportunități antreprenorilor români, prin accesul la spațiul economic intracomunitar, dar și mai multe responsabilități.

Însă, atunci când lucrezi cu clienți internaționali, legislația este diferită și trebuie interpretată de o echipă cu experiență în drept european sau internațional.

Și asta pentru că o companie înființată în orice alt stat este mai greu de atins și de contactat în cazul în care apar diverse probleme la plăți sau livrări, ceea ce conduce la mai multe riscuri pentru societatea comercială pe care o administrați.

Mai mult decât atât, ne confruntăm și cu un context politic și economic neașteptat, chiar la granițele țării noastre, iar economiile țărilor vecine sunt mai mult sau mai puțin afectate, alături de întregul lor mediu de afaceri.

La ce riscuri se expun antreprenorii care au deja afaceri active pe piețele internaționale și cum le pot diminua? Asta discutăm în ultimul articol marca ASRECOVER, conceput de experții în legislație pe care cea mai cunoscută agenție de recuperări creanțe îi are în echipa sa!

Recuperatorii de creanțe te salvează de companii în faliment, plăți întârziate și bariere de comunicare – riscurile la care orice societate comercială cu portofoliu de clienți internaționali este expusă

Creanțele în transporturi internaționale au devenit probleme mai frecvente pentru românii care au reușit performanța să iasă peste hotare cu afacerile pe care le administrează. Conform unei statistici naționale, firmele specializate în transportul rutier de mărfuri(CAEN 4941) au de încasat creanțe de 13 miliarde de lei, încă din anul 2020!

Când lucrați cu firme din întreaga lume, ajungeți să vă confruntați cu alte probleme. Dacă în România reușiți cu ușurință să aflați datele financiare ale firmei, iar contactarea celor din conducere este o sarcină ușoară, în mediul internațional lucrurile se schimbă. Iată care sunt principalele riscuri:

Companiile debitoare ajung în faliment sau insolvență și recuperarea creanțelor se rezumă la un proces mult mai complex

Atunci când situația cu creanțele de încasat nu este ținută sub control, există șansa ca o parte dintre debitorii dumneavoastră internaționali să ajungă în imposibilitate de plată. Într-un mediu economic caracterizat de incertitudine, multe dintre companii cedează, iar dacă vă puneți încrederea în antreprenori sau echipe de management neprofesioniste, riscați să aveți de suferit.

Recuperarea creanțelor de la companii aflate în insolvență este un procedeu mult mai complex decât recuperarea pe cale amiabilă, așadar plata dumneavoastră, dacă va fi recuperată, va ajunge în conturi după lungi perioade de așteptare, mai ales dacă clientul este unul internațional.

Ce puteți face pentru a evita o astfel de situație neplăcută?

Dacă examinați atent datele financiare ale companiilor cărora urmează să le acordați opțiunea de plată la termen, veți observa șansele crescute sau scăzute ca acea companie să intre în insolvență.

Mai mult decât atât, dacă sesizați după ce ați livrat deja produsele sau serviciile, puteți demara imediat procedura de recuperări creanțe, pentru a vă asigura că nu va fi nevoie să vă mai înscrieți la masa credală pentru recuperarea datoriei.

factura cu creante de recuperat in mainile unui antreprenor

Serviciile de recuperări creanțe sunt soluția la plățile întârziate frecvent din partea companiilor internaționale

Sfatul ASRECOVER este să țineți evidența plăților pe care le fac debitorii voștri în mod constant, pentru a vedea unde trebuie să insistați, dar și unde procesele interne ale companiei îngreunează plățile.

Cu noile scumpiri din trimestrele 1 si 2 ale anului 2022, companiile direct afectate de situația delicată la nivel mondial își vor reorganiza lista de priorități când vine vorba despre plăți. Așadar, în cazul în care compania dumneavoastră nu va reprezenta o componentă vitală a procesului lor operațional, este posibil ca plățile să întârzie.

Ce puteți face pentru a evita o astfel de situație neplăcută?

Lucrul cel mai la îndemână pe care îl puteți face este să îi contactați odată ce data scadentă a facturii se apropie și imediat ce este depășită. Însă, aceste proceduri ocupă mult timp, așadar puteți lua în considerare externalizarea către o echipă de recuperatori de creanțe.

Ei vor fi tot timpul pregătiți să îi contacteze cu repeziciune, astfel încât șansele ca dvs. să vă recuperați rapid creanța să fie cele mai mari. Mai mult decât atât, echipele specializate din acest domeniu au parte de antrenamente frecvente prin care ei dobândesc aptitudini pentru a colecta datoriile pe cale amiabilă, limitându-vă costurile și accelerând întreg procesul.

În momentul în care acele companii își vor da seama că monitorizați situația facturilor, vor înțelege că cereți seriozitate și promptitudine din partea lor și nu vor mai întârzia plățile.

Barierele de comunicare – distruse de echipele de recuperatori de creanțe

Atunci când lucrați cu firme internaționale, pe lângă dificultățile enumerate mai sus, apare o nouă problemă: bariera de comunicare. Este posibil ca nici dvs. și nici colaboratorul să nu fiți fluenți în limba engleză și să nu cunoașteți limba nativă a celuilalt.

Atunci, se pot instala frustrări din cauza imposibilităților de comunicare și se pot transmite chiar informații eronate. Situația tensionată în care se află majoritatea firmelor cu care ați putea colabora în calitate de transportator vor amplifica această posibilă problemă printr-o lipsă a răbdării din partea colaboratorilor.

antreprenor nervos vorbeste cu un recuperator de creante la telefon

Ce puteți face pentru a evita o astfel de situație neplăcută?

Astfel de bariere de comunicare pot fi sparte de o echipă specializată în recuperările de creanțe, care pot să discute pe un ton diplomat și pe limba partenerului dumneavoastră. Spre exemplu, membrii echipei de recuperări din cadrul ASRECOVER sunt atent aleși pe baza competențelor lor de rezolvare a problemelor, dar și de comunicare în limbi străine.

 

Concluzie: Recuperările de creanțe sunt soluția în cazul creanțelor corespunzătoare transportatorilor internaționali!

Situațiile neașteptate creează un mediu nou care necesită măsuri noi. Dacă până în prezent activitatea dumneavoastră nu era afectată de întârzierile de plată, cele mai noi scumpiri s-ar putea să vă facă activitatea să depindă de promptitudinea anumitor plăți.

De aceea, în situația în care aveți colaboratori internaționali, companii predispuse plăților întârziate, este recomandat să vă adresați unei echipe de recuperări creanțe. ASRECOVER este unul dintre cele mai recunoscute branduri din industria recuperărilor de creanțe, cu peste 13 ani de activitate și mii de cazuri rezolvate la activ.

Contactați-ne acum!

Articol redactat pe data de 25 mai

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM