Serviciile de recuperări creanțe - parte din strategia ta pentru 2022

Odată cu intrarea în anul 2022, antreprenorii români trebuie să construiască planuri de afaceri realiste, iar un viitor financiar predictibil este o condiție care trebuie neapărat îndeplinită și care poate fi atinsă prin includerea serviciilor de recuperări de creanțe în planul de afaceri pentru noul an.

Dacă aveți nevoie de mai multe argumente, am scris un articol care demonstrează această afirmație, unde am vorbit despre importanța actualizării constante a planul de afaceri, pentru a garanta succesul afacerii tale.

Primele săptămâni ale noului an reprezintă un moment bun pentru a realiza actualizarea planului de afaceri și inclusiv al planului financiar. De regulă, acesta este momentul în care fiecare manager setează noi ținte pentru afacerea sa.

După cum menționam anterior, este extrem de important ca acest aspect să se realizeze într-o notă cu totul și cu totul realistă. Astfel, vă recomandăm să faci o evaluare a secțiunii financiare pe anul precedent. Dacă deja ați început aceste demersuri, iar cifrele vă oferă multe lacune financiare din cauza creanțelor restante, este indicat să luați în calcul serviciile unei agenții de recuperare creanțe.

Și pentru că orice decizie de afaceri cântărește foarte mult, vă vom ajuta să înțelegeți de ce serviciile de recuperări creanțe ar putea reprezenta cheia către siguranța financiară a afacerii dumneavoastră.

De asemenea, vă vom prezenta pașii care trebuie urmați pentru a integra serviciile unei agenții de recuperare creanțe în strategia pentru anul 2022.

ANALIZAȚI LACUNELE FINANCIARE CAUZATE DE CREANȚELE RESTANTE

Creanțele restante înseamnă, de fapt, sumele de bani pe care trebuie să le încasați, în baza produselor vândute sau serviciilor prestate pentru colaboratorii dumneavoastră.

Așadar, puteți înțelege de ce contractarea unei firme axate pe recuperările de creanțe influențează pozitiv fluxul de numerar al afacerii dumneavoastră!

Prin urmare, primul pas pe care trebuie să-l bifați, este o analiză amănunțită a acestor facturi, încasate sau neîncasate, pentru a verifica astfel, starea fluxului de numerar.

ANALIZAȚI STADIUL ÎN CARE VĂ AFLAȚI CU PROCESUL DE RECUPERARE CREANȚE

Procesul de recuperare creanțe se remarcă prin diferite niveluri de complexitate. Acest nivel poate fi determinat în funcție de următoarele criterii:

 • Volumul sumelor de încasat;
 • Disponibilitatea debitorilor cu privire la achitarea creanțele restante;
 • Nivelul de cooperare al debitorilor în procesul de recuperare al creanțelor;
 • Timpul cumulat de la ultima creanță neachitată;
 • Situația actuală a debitorilor - există situații în care debitorul are probleme financiare grave, precum insolvența, și se găsește în imposibilitatea financiară de a mai achita creanțele restante.

În urma acestei analize, vă puteți crea o viziune clară asupra costurilor pe care să le introduceți în strategia financiară pentru anul 2022.

De asemenea, punctele prezentate anterior vor ajuta echipa de recuperatori creanțe să ofere o previziune clară a timpul estimat reglementării procesului de recuperare creanțe.  

Este important să vă faceți o idee referitoare la durata acestui demers, pentru a realiza predicții cât mai specifice cu privire la investiții, la starea cashflow-ului și la planul financiar al afacerii.

ALEGEȚI UN COLABORATOR PROFESIONIST ÎN PROCESUL DE RECUPERĂRI CREANȚE

Odată ce v-ați asigurat că aveți o viziune clară asupra problemei generate de creanțele restante, asigurați-vă că alegeți o agenție profesionistă de recuperare creanțe.

Astfel, este important ca firma pe care ați ales-o să fie potrivită pentru nevoile afacerii dumneavoastră. Un prim pas în acest sens este să clarificați dacă agenția are experiență în domeniul de expertiză a companiei pe care o conduceți.

Acest pas este esențial, deoarece colaborarea cu o agenție de recuperatori creanțe reprezintă o investiție pe termen lung.

strategie care include serviciile de recuperare creanțe pentru generarea de profit.

CUM VĂ VA AJUTA O AGENTIE DE RECUPERARE CREANTE?

 • Asigură un flux de numerar constant pozitiv;
 • Menține relația cu debitorii și își asumă responsabilitatea proceselor de negociere în procesul de recuperare a creanțelor;
 • Vă reprezintă în cazul unor procese judiciare împotriva debitorilor restanți, care cer acest tip de acțiune, și realizează un dosar pentru situații care cer executarea silită a debitorilor;
 • Combat revendicarea unei creanțe incerte ca deducere fiscală;
 • Asigură acoperire legală asupra drepturilor creditorilor, dar și asupra drepturilor debitorilor;
 • Asigură un timp de recuperare al creanțelor considerabil mai scurt;
 • Garantează un viitor financiar previzibil;
 • Vă protejează afacerea de creanțe irecuperabile;

AGENȚIA DE RECUPERĂRI CREANȚE ESTE POTRIVITĂ PENTRU AFACEREA DUMNEAVOASTRĂ

După cum am menționat și anterior, vă recomandăm să vă asigurați că agenția de recuperare creanțe cu care urmează să începeți o colaborare, este potrivită pentru nevoile afacerii dumneavoastră.

În cele ce urmează, vă vom prezenta 5 criterii după care să vă ghidați înainte de a începe o astfel de colaborare:

1.   AFLAȚI CARE ESTE DOMENIUL DE EXPERTIZĂ AL AGENȚIEI DE RECUPERARE CREANȚE

Domeniile de expertiză ale firmei de recuperare creanțe trebuie să cuprindă și domeniul de expertiză al afacerii dumneavoastră.

Procesul de recuperare creanțe nu este același pentru fiecare domeniu de activitate. Prin urmare, vă recomandăm să fiți atenți în cazul în care compania de recuperare creanțe pentru care optați încearcă să vă demonstreze contrariul.

2.   SOLICITAȚI UN RAPORT DE ACTIVITATE DIN PARTEA COMPANIEI DE RECUPERĂRI CREANȚE

În calitate de creditor, aveți dreptul de a solicita din partea echipe de recuperatori creanțe, un raport de activitate. Asigurați-vă că agenția pentru care optați este transparentă și vă prezintă date reale, din moment ce această calitate va influența pozitiv colaborarea voastră.

Strategie financiară care include costurile serviciilor de recuperare creanțe

3.   ÎNTREBAȚI DESPRE LICENȚA DE ACTIVITATE A FIRMEI DE RECUPERARE CREANȚE

Începeți prin a le adresa următoarea întrebare: Firma de recuperare creanțe este acreditată printr-o licență de activitate?

Dacă firma de recuperarea creanțe cu care colaborați nu beneficiază de această licență, afacerea dumneavoastră va fi expusă sentințelor legale. Evitați pe cât posibil colaborarea cu o firmă neacreditată.

4.     AFLAȚI TACTICILE FOLOSITE ÎN PROCESUL DE RECUPERARE CREANȚE

Solicitați încă de la început o prezentare detaliată a strategiei lor de acțiune în procesul de recuperare creanțe. Astfel, vă veți asigura că respectă toate prevederile legale care condiționează procesul de recuperare creanțe.

5.      INFORMAȚI-VĂ DESPRE SISTEMUL DE TAXARE

După cum am menționat și anterior, colaborarea cu o agenție de recuperare creanțe reprezintă o investiție pe termen lung. Astfel, este important să vă asigurați că aveți bugetul necesar pentru a susține o astfel de colaborare.

În plus, apelul la serviciile unei echipe de recuperare creanțe trebuie introdus în urma unor calcule riguroase în planul financiar pentru anul care urmează.

CONCLUZIE

Priviți colaborarea cu o echipă de recuperare creanțe ca pe un plan pentru situații de urgență. Creanțele restante sunt o problemă frecventă în lumea afacerilor și pot să scape ușor de sub control. Adesea, multe companii intră în declin din această cauză.

Actualizați-vă anual planul de afaceri și asigurați-vă că afacerea dumneavoastră este întotdeauna pregătită pentru eventuale situații de criză! 

articol publicat pe 30 decembrie 2021

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM