Recuperările de creanțe: cum combat inflația?

S-a mediatizat pe nenumărate căi media,  informația conform căreia: în România, anul 2021 a fost marcat de o creștere a inflației cu aproximativ 8%. Acest procent este cel mai ridicat nivel pe care l-a atins inflația, în ultimul deceniu.

Fenomenul de inflație este văzut de către mentalul colectiv ca un fenomen îngrijorător atât pentru familiile de pretutindeni, cât și pentru marile sau micile companii. Date fiind împrejurările actuale, importanța serviciilor de recuperări creanțe a crescut exponențial!

Prin urmare, echipa de specialiști în recuperările de creanțe ASRECOVER a decis să realizeze un sumar al celor mai importante informații pe care orice întreprinzător ar trebuie să le cunoască, pentru a reuși să-și adapteze afacerea la efectele infalției.

Iată care sunt concluziile noastre și ceea ce ar trebui să știi tu:

Recuperările de creanțe și inflația: care este legătura?

Inflația ia naștere ca rezultat al unei creșteri generale a prețurilor tuturor bunurilor și serviciilor, pe fondul scăderii puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare stă în numărul de bunuri și servicii pe care unitatea unei monede le poate cumpăra.

De asemenea,  trebuie să știți că masa monetară afectează nivelul prețurilor pe termen lung. Acest lucru înseamnă că, dacă numărul monedelor aflate în circulație crește, are loc o creștere proporțională a prețurilor și serviciilor, ceea ce vedem în prezent prin prețurile ridicate la anumite produse destinate consumului maselor.

Mai mult ca niciodată, este important să dați dovadă de flexibilitate și promptitudine și să vă adaptați strategia financiară la vremurile pe care le trăim. Dacă nu ați luat până acum în considerare o colaborare cu o agenție de recuperări creanțe, acum este momentul potrivit să reveniți asupra deciziei!

Serviciile de recuperări creanțe: cum te pot ajuta să supraviețuiești în fața inflației

Nivelul tot mai crescut al inflației ajunge să afecteze, mai devreme sau mai târziu, toate companiile de pe piață.

Partenerii dumneavoastră pot avea probleme din cauza inflației, ceea ce îi poate pune în dificultatea de a-și achita creanțele la timp. Așa ajung să fie afectate și celelalte companii din lanțul economic, inclusiv compania dumneavoastră.

Serviciile unei agenții de recuperări creanțe pot păstra echilibrul dintre companile care depind unele de celelalte.

Inflația este un semnal de alarmă. Recuperatorii de creanțe îți pot salva afacerea.

AltText: Echipă de recuperatori creanțe analizează creșterea infalției.

Pe fundalul creșterii inflației, este mai important ca niciodată să acordați o atenție deosebită conturilor de vânzări, dar și relației pe care o aveți cu debitorii.

Inflația poate deveni un factor de presiune pentru mulți parteneri, fapt care îi poate determina pe debitorii cu care colaborați să întârzie sau să amâne constant plata creanțelor.

Fiți precauți și aveți grijă ca situația să nu scape de sub control. Gestionarea eficientă a datoriilor și controlul creditului vă pot ajuta să reduceți riscul. O echipă de recuperatori creanțe vă poate ajuta în acest sens. 

Timpul alocat recuperării creanțelor

Trebuie să înțelegeți importanța monitorizării creanțelor și recuperării acestora într-un timp cât mai scurt, deoarece relația debitor-creditor creează un efect de domino.

Prin urmare, întârzierea sau amânarea constantă din partea partenerilor debitori, vă pot afecta fluxul de numerar.

O agenție de recuperări creanțe va monitoriza întregul flux monetar care vi se datorează din partea debitorilor și va acționa acolo unde există potențial de risc pentru neplată.

Este bine-cunoscut faptul că șansele de recuperare a unei creanțe scad odată cu durata de timp care se scurge de la înființarea datoriei. Într-o perioadă economică marcată de inflație în creștere, șansele de recuperare devin cu atât mai mici, fiindcă fiecare companie va prețui mai mult foloasele materiale de care dispune.

Menținerea controlului asupra fluxului de bani venit din partea debitorilor nu înseamnă doar reducerea riscului de deteriorare a datoriei, ci și protejarea fluxului de numerar.

Luați în considerare că, odată cu creșterea inflației, cu cât o creanță restantă rămâne neplătită mai mult timp, cu atât valoarea datoriei ar putea fi mai puțin valoroasă pentru creditor, din punct de vedere a puterii de cumpărare.

Gestionarea procesului de recuperare creanțe, sub tensiunea unei inflații ridicate

Indiferent de creanțele restante care se cumulează din partea unui debitor, este important să mențineți o colaborare marcată de diplomație și empatie controlată. Această abordare vă va oferi beneficii pe termen lung în ceea ce privește reputația pe care o aveți în domeniul în care activați, dar și în ceea ce privește potențialul unui parteneriat profitabil pe termen lung.

Inflația este un val care afectează nenumărate afaceri și care poate genera multă tensiune în rândul unor parteneriate. Nu vă lăsați copleșiți de efectele inflației, deoarece denotă o abordare neprofesionistă.

Uneori, situațiile dificile au nevoie de pregătire în prealabil pentru o gestionare corectă. De aceea, pentru a evita deteriorarea relației cu partenerii cheie în momente de criză, este recomandat să nu acționați pe cont propriu, ci să apelați la serviciile unei agenții profesioniste de recuperări creanțe. Astfel, debitorul vor înțelege că ei își fac doar datoria și relația directă dintre dumneavoastră și clientul cu vechime nu va fi afectată!

Astfel, vă puteți concentra pe alte zone esențiale ale afacerii dumneavoastră, în timp ce lăsați încasările din partea debitorilor în seama unor specialiști în acest domeniu.

O echipă de recuperări creanțe nu intervine doar în momentul în care o datoriei ajunge în punctul în care pare a fi imposibil de recuperat, ci ea va urmări constant întreg fluxul de creanțe și va observa dacă un debitor se îndreaptă spre o plată restantă, acționând la timp.

Mai mult, în cazul datoriilor deja existente, echipa de recuperatori creanțe va contacta debitorul într-o notă marcată de toate normele legale și de politețe. Astfel, se va asigura că relația dumneavoastră cu acest partener va rămâne una solidă, indiferent de împrejurările actuale.

Recuperările de creanțe de la debitori aflați în insolvență, în contextul unei inflații ridicate

Dat fiind că cele mai mari creșteri sunt suportate la energie, ulei și gaze (aceste atingând cote de peste 20%), multe companii se pot clătina până când ajung în punctul insolvenței. În acest caz, vă puteți aștepta la un astfel de scenariu și din partea unui partener.

Insolvenței apare în momentul în care starea patrimoniului unui debitor, se află în insuficiență monetară. Drept urmare, compania parteneră ajunge să se confrunte cu indisponibilitatea fondurilor bănești pentru plata creanțelor restante, și nu numai.

Procedura de recuperare a creanțelor din partea unui debitor în insolvență este una complexă. Prin urmare, este recomandat să apelați la o agenție specializată de recuperări creanțe, care să preia întregul proces.

Pentru a afla demersurile legale ale recuperării creanțelor în situații de insolvență, citiți și: Recuperarea creanțelor – debitor în insolvență.

Concluzie

Având în vedere că efectele inflaționiste cresc riscul ca debitorii să nu plătească creanțele la timp, acum este momentul ideal să luați în considerare parteneriatul cu o agenție de recuperări creanțe.

AS Recover vă oferă o experiență de peste 13 ani în domeniul recuperării creanțelor, un pachet complex de servicii, dar și un parteneriat bazat pe profesionalism și pe o atenție deosebită la nevoile afacerii dumneavoastră.

Articol publicat pe data de 10 martie

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM