Lumea afacerilor este imprevizibilă și greu de controlat. Companiile se confruntă deseori cu diverse provocări, iar printre cele mai frecvente se numără și urgența demarării unor procese de recuperări creanțe sau de recuperare bunuri.
Atât un proces de recuperări creanțe, cât și un proces de recuperare bunuri reprezintă un efect cauzat de refuzul sau de incapacitatea financiară a debitorilor de a mai achita creanțele către creditori.
Este important să rețineți că plățile întârziate sau amânate la nesfârșit au un impact negativ asupra fluxului de numerar al unei afaceri. De aceea nu trebuie niciodată să treceți cu vederea abaterile de la termenele de plată.
În astfel de cazuri, momentul în care vă decideți să începeți un proces de recuperare creanțe sau de recuperare bunuri poate fi vital pentru sănătatea financiară a afacerii dumneavoastră. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să înțelegeți ce presupune fiecare proces în parte.
În continuare vom sublinia aspectele cheie care fac diferența între procesul de recuperare bunuri și cel de recuperare creanțe:
Atât în cazul unui proces de recuperări creanțe, cât și în cazul unui proces de recuperare bunuri, primul pas pe care trebuie să îl bifați este investigația.
În cadrul investigației trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:
Înainte de a demara un proces de recuperări bunuri, încercați să găsiți un răspuns la întrebările de mai sus. În acest mod puteți afla dacă debitorul ar avea posibilitatea financiară să reia procesul de plată și astfel să rezolvați problema prin intermediul unui proces de recuperări creanțe.
De asemenea, încercați să vedeți dacă există o justificare întemeiată a motivul care a dus la acumularea de restanțe. Răspunsul la această întrebare vă va ghida către următoarea decizie și vă va dicta gravitatea situației: cel mai grav scenariu poate fi acela în care debitorul se află în insolvență.
Astfel, în cazul insolvenței, când există șanse mari să nu mai recuperați valoarea în bani a bunurilor furnizate, este bine să luați în vedere ca următor pas un proces de recuperare bunuri.
Acesta este unul dintre cele mai negre scenarii cu care vă puteți confrunta. Recuperarea bunurilor și recuperarea creanțelor se realizează relativ diferit pe fondul unui astfel de scenariu.
În cazul unui proces de recuperare bunuri, este imperativ să luați legătura cu lichidatorul companiei și să solicitați asistență juridică cât mai curând posibil.
Pentru a vă maximiza șansele de recuperare atunci când luați legătura cu lichidatorul companiei, trebuie să-i furnizați acestuia următoarele informații:
Această practică vă va maximiza șansele de recuperare a bunurilor, însă nu vi le va garanta. Lichidatorii pot contesta cererea dumneavoastră.
Ce este și cum te ajută clauza de rezervă a proprietății în procesul de recuperări bunuri?
Primul aspect pe care trebuie să-l stabiliți încă de la începutul procesului este existența sau nu a unei clauze contractuale de rezervă a proprietății.
Acest tip de clauză este deseori întâlnită în diverse tipuri de contracte, printre care se numără:
O clauză de păstrare a proprietății este un mecanism care vă poate da dreptul de a recupera bunurile neplătite. În esență, este o clauză contractuală care vă conferă dreptul de proprietate legală asupra bunurilor, până în momentul în care acestea vor fi achitate integral, așa cum se întâmplă, de cele mai multe ori în cadrul serviciilor de leasing.
Mai mult, această clauză este cea mai sigură modalitate prin care vă puteți proteja afacerea de efectele unui parteneriat cu o instanță debitoare aflată în pericol de insolvență.
Fie că vorbim de un proces de recuperări creanțe sau de un proces de recuperare bunuri, trebuie să știm că o echipă de profesioniști întotdeauna va alege să acționeze pe cale diplomatică. De asemenea, pe tot parcursul comunicării cu debitorul sunteți obligat din punct de vedere legal să acționați în conformitate cu drepturile debitorului.
De asemenea, niciun proces de recuperare creanțe sau recuperare bunuri nu va începe cu acțiunea directă în fața instanței. Aceste demersuri juridice au loc doar după ce s-a încercat tot posibilul recuperării bunurilor sau a creanțelor pe calea negocierilor amiabile.
Spre deosebire de procesul de recuperări creanțe, în cadrul unui proces de recuperare bunuri, investigația se remarcă printr-un grad de complexitate mai ridicat.
Caracterul complicat al procesului de recuperare bunuri este dat de un pas suplimentar care presupune: identificarea bunurilor ascunse.
De exemplu, dacă vorbim de un proces de recuperare leasing, este necesară implementarea unui sistem de identificare în trafic a autoturismelor, precum cel de monitorizare GPS.
Pentru a vă recupera bunurile din partea unui debitor este vital să le puteți identifica.
Există suficient de multe diferențe între procesul de recuperări creanțe și cel de recuperare bunuri. Astfel și drepturile de care beneficiază creditorii sunt diferite în funcție de procesul în care acționați.
Prin urmare, este important să vă cunoașteți temeinic drepturile pentru a vă asigura că acestea nu sunt încălcate. Mai mult, o cunoașterea propriilor drepturi vă v-a ghida într-o astfel de situație dificilă.
Spre exemplu, în cazul unui proces de recuperare bunuri există clauze de păstrare a proprietății care vă oferă dreptul de a intra în sediul debitorului ca parte a procesului de recuperare bunuri.
Este recomandat să apelați la o agenție specializată în recuperare bunuri sau creanțe care vă poate oferi acoperire juridică și legislativă.
Necesitatea de a lua măsuri pentru a încerca să vă protejați afacerea împotriva imposibilității de a recupera bunurile sau creanțele restante neachitate de către debitori este de o importanță capitală pentru orice afacere.
AS Recover se remarcă printr-o experiență vastă în domeniul recuperării de bunuri și creanțe. Știm că drumul spre atingerea targetelor este marcat de diplomație și de cunoașterea temeinică a legilor.
Echipa AS Recover a dobândit în peste cei 13 ani de activitate în recuperarea bunurilor și creanțelor, experiența care ne ajută să vă garantăm o rată de succes aproape de 100%. Contactează-ne!
Articol postat pe data de 10 aprilie 2022