Procesul de recuperare creante pe cale amiabila presupune obtinerea unui angajament de plata din partea debitorului. Pentru aceasta, va trebui sa stabilim in detaliu, impreuna cu dumneavoastra, in baza documentelor doveditoare ale creantei, atat situatia de fapt, cat si situatia de drept a spetei, in vederea bunei desfasurari a procedurilor de recuperare creante.
Vom realiza profilul debitorului dumneavoastra prin culegerea cat mai multor informatii despre acesta, indeosebi cu privire la situatia sa financiara, patrimoniala. Aceste informatii le vom afla de la institutii precum banca sa, ANAF, Registrul Comertului (daca debitorul este o persoana juridica), Biroul de Credit, Arhiva Electronica de Garantii Reale si Mobiliare (AEGRM), Ministerul Justitiei sau Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
Doar dupa ce vom avea o cunoastere foarte buna atat a spetei, cat si a profilului debitorului, vom incepe implementarea procedurilor de recuperare creante pe teren.
Pentru inceput, vom contacta telefonic debitorul pentru a-i propune sa purtam negocieri pentru recuperari creante pe cale amiabila.
Daca debitorul refuza, reprezentantii nostri vor efectua o vizita la domiciliul, resedinta, sediul social ori punctul sau de lucru pentru a-i inmana documentul cu strategia noastra de negocieri continand propunerea de solutionare din cadrul scenariului cel mai favorabil pentru dumneavoastra.
Din experienta noastra, debitorul va accepta documentul si va cere sa i se acorde timp pentru a-l studia. Dupa o perioada de timp rezonabila (1-2 zile), il vom contacta telefonic din nou pe debitor pentru a afla raspunsul acestuia cu privire la propunerea corespunzatoare scenariului cel mai optimist.
In cazul unui refuz, avem pregatite scenariul de mijloc si scenariul cel mai pesimist, pe care i le vom prezenta succesiv. Dupa cum v-am prezentat in cadrul articolului despre negocierile cu debitorul, aceste scenarii fac parte din strategia de negocieri si sunt realizate in functie de cat de favorabile sunt pentru dumneavoastra conditiile obtinute in urma negocierilor.
Bineinteles, scenariul cel mai pesimist prevede conditii mai putin favorabile decat celelalte doua scenarii, dar totusi mai favorabile decat in caz de recuperare creante pe cale judiciara. Luam in considerare alocarea de resurse pretioase precum banii, energia si mai ales timpul dumneavoastra.
Daca debitorul nu da curs solicitarilor noastre de recuperare creante pe cale amiabila, vom considera incheiata recuperarea de creante pe teren si vom pregati somatia de plata, aflandu-ne inca in sfera recuperarii de creante pe cale amiabila.
Concluzie
Dupa cum puteti observa, procesul de recuperare creante pe teren este realizat de catre echipa AS Recover intr-o maniera cu adevarat profesionista, fara a pune presiune inutila si fara a stresa debitorul, actiuni ce rareori isi ating scopul si care, de cele mai multe ori, au un efect diametral opus celui scontat.
Aceasta conduita profesionala o veti regasi la toti membrii echipei, fiind adoptata de catre acestia in baza Codului intern de bune practici conceput la infiintarea AS Recover in urma cu peste 11 ani si slefuit pe tot parcursul activitatii noastre.