Pot decide activitățile de recuperări creanțe viitorul afacerii tale?

Gestionarea fluxului banilor dintr-o companie reprezintă una dintre principalele sarcini ale unui manager. Deși sună greu de crezut, este destul de ușor să scapi situația de sub control. În astfel de cazuri, cashflow-ul poate fi deteriorat iremediabil.

Prin urmare, observăm o nevoie majoră de a sublinia importanța cashflow-ului în lumea business-ului. Puteți întâlni cashflow-ul și sub denumirea de: flux de trezorerie sau flux de numerar. Acesta reprezintă suma de bani pe care o rulează o afacere, într-o perioadă dată de timp.

Clasificarea cashflow-ului este dată de nivelul pozitiv sau negativ pe care îl atinge. Momentul în care cashflow-ul companiei devine negativ, reprezintă un semnal puternic de alarmă pentru funcționarea acesteia în viitor.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre cashflow-ul negativ și cashflow-ul pozitiv, vă recomandăm să citiți și: Cashflow pozitiv – doar prin recuperările de creanțe!

În continuare vă vom prezenta 3 greșeli frecvente care vă conduc afacerea către un flux de trezorerie negativ și vom discuta despre cum vă pot ajuta recuperatorii creanțe să țineți sub control problemele legate de cashflow.

Iată care sunt greșelile:

1. Realizați personal procesele de recuperare creanțe

Procesul de urmărire al creanțelor restante poate deveni din ce în mai complicat și mai stresant, mai ales dacă proprietarul afacerii se ocupă personal de acest proces.

Dacă sunteți antreprenor, trebuie să știți că încasarea creanțelor de la debitori este un factor decisiv asupra nivelului spre care se îndreaptă fluxul de trezorerie a companiei dumneavoastră. Cu cât creanțele restante sunt mai mari și mai numeroase, cu atât cashflow-ul companiei are șanse mai mari să devină negativ.

Pentru că focusul unui proprietar de afaceri ar trebui să fie pe dezvoltarea firmei, și nu pe recuperarea creanțelor, o variantă pe care ar trebui să o luați în calcul ar fi colaborarea cu o firmă specializată de recuperatori.

echipa de recuperare creante analizeaza datoriile unei firme

2. Relația cu partenerii de afaceri de la care trebuie să recuperați creanțe este tensionată

Deteriorarea relației cu partenerii, fie ei debitori sau creditori, vă poate afecta fluxul de numerar pe termen lung. Este important să aveți parteneriate bazate pe respect și diplomație, pentru că acestea vă pot afecta și reputația companiei în rândul altor potențiali parteneri de viitor.

Pe de altă parte, există situații în care partenerii debitori pot întârzia mai mult decât v-ați aștepta cu plata creanțelor. În astfel de situații, poate fi ușor să vă pierdeți cumpătul, însă trebuie să păstrați o atitudine diplomată pe durata întregului proces.

De asemenea, este important să acționați conform drepturilor debitorilor, pentru a vă asigura că situația nu vă va pune compania într-o poziție și mai periculoasă.

Interacțiunea cu debitorii în procesul de recuperare al creanțelor poate deveni deosebit de delicată și meticuloasă. Prin urmare, vă recomandăm să apelați la serviciile unei echipe specializate de recuperatori creanțe. 

AS Recover acționează într-o manieră care se remarcă prin politețe și diplomație, în conformitate cu drepturile legale ale debitorilor, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016, dar și a Codului de conduită al Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC).

3. Nu v-ați creat o strategie anticipativă care să includă procedee de recuperări creanțe

În calitate de manager al unei companii, este important să anticipați diferite scenarii care vă pot afecta cashflow-ul afacerii.

Lumea business-ului este una dinamică și oricând pot apărea situații neașteptate, precum:

  • Întârzierea tot mai frecventă unor debitori cu plata creanțelor;
  • Amânarea la nesfârșit a plății creanțelor de către debitori;
  • Intrarea în insolvență a unui dintre debitorii cu care colaborați;
  • Cazuri în care debitorii devin imposibil de găsit sau contactat, chiar dacă de achitat sume considerabile care constituiau creanțe restante.

Pentru astfel de situații neașteptate, vă recomandăm să aveți mereu în vedere colaborarea cu o agenție de recuperare creanțe. AS Recover dispune de o echipă cu o experiență de peste 11 ani în domeniul recuperării creanțelor. Astfel, vă putem asigura o rată înaltă de recuperare, indiferent de complexitatea situației.

Cum faci o analiză a cashflow-ului?

Orice antreprenor trebuie să știe o lecție cheie în lumea afacerilor: cashflow-ul este un indicator precis al performaței afacerii dumneavoastră! Asigurăți-vă realizați o analiză constantă a depozitelor monetare de care are nevoie afacerea dumneavoastră pentru a supraviețui.

Pentru a vă crea o imagine mai clară a procesului de analiză, vă vom prezenta cele trei activități pe care trebuie să le aveți în vedere.

1. Activități operaționale

Sumele de bani reale de care dispune o companie sunt reflectate în: achizițiile de cheltuieli și inventar, salariile angajaților, plata creanțelor către furnizori, încasările din vânzări și încasările creanțelor din partea debitorilor parteneri.

Activitatea operațională a unei afacerii poate fi declarată ca fiind sănătoasă, în momentul în care compania dispune de capacitatea de a transforma profitul în capital de investit în acest tip activitate.

În plus, activitatea operațională susține potențialul de creștere internă al unei companii, acoperind astfel nevoile de investiții și nevoile de finanțare.

recuperatori de creante incheie cu succes o noua intelegere

2. Activități de investiție

Acest tip de activitate face referire la sumele monetare generate la nivel intern. Mai exact, vorbim despre investiții în active fixe, printre care se numără: terenuri, echipamente, clădiri și încasări provenite din vânzarea acestora.

Un exemplu care poate ilustra o activitate de investiție, este reprezentat de nevoia companiei de a achiziționa echipamente, specifice activității de birou, pentru noii angajați. Printre aceste s-ar număra: laptopuri, imprimante, computere, etc.

Prin urmare, atunci când se va calcula creșterea netă a încasărilor, se va genera un impact negativ asupra cashflow-ului companiei. Dacă afacerea dispune de o bună gestionare a fluxul de numerar, acest impact va fi remediat în timp util.

Activitățile de investiție reprezintă suma cheltuielilor pe care le suportă afacerea pentru dezvoltări viitoare.

3. Activități de finanțare

Ultima etapă a planului fluxului de numerar vă va ajuta să vă creați o viziune de ansamblu asupra sumelor de bani care sunt generate de sursele externe, precum: debitori, creditori, acționari sau investitori.

Aveți grijă să țineți sub observație continuă activitatea de finanțare și vă veți convinge de cât de mult depinde afacerea dumneavoastră de sursele de finanțare externă.

CONCLUZIE:

Cashflow-ul unei afaceri reprezintă motorul său principal de funcționare și dezvoltare.

Este important să țineți cont de faptul că relațiile cu debitorii și creanțele restante, se numără printre principalele cauze care vă pot aduce un flux de trezorerie negativ.

Vă recomandăm să apelați din timp la serviciile unei echipe de recuperatori creanțe, care pot acționa înainte ca fluxul de numerar al afacerii dumnevoastră să ajungă într-un stadiu critic!

 

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM