Plata la termen este o clauză contractuală des întâlnită în cadrul parteneriatelor B2B.
Pe de-o parte, acest model de plată vine cu avantaje atât pentru creditor, cât și pentru debitor. Pe de altă parte, pentru dumneavoastră, în calitate de creditor, plata la termen poate veni cu un dezavantaj major.
Mai exact, printr-un astfel de parteneriat riscați să încheiați o colaborare care pare profitabilă la început, dar care se poate sfârși cu un proces îndelungat și complicat de recuperări creanțe.
Astăzi, specialiștii noștri în recuperarea creanțelor vă vor prezenta cele mai eficiente modalități prin care să profitați la maximum de beneficiile pe care vi le oferă parteneriatele încheiata în baza plății la termen.
După cum am menționat anterior, acest tip de contract este unul profitabil de ambele părți:
Echipa de recuperatori de creanțe AS Recover vă sfătuiește să încheiați o astfel de colaborare, doar după ce vă asigurați că viitorul dumneavoastră partener conduce o afacere stabilă din punct de vedere financiar.
Implicit, veți putea trage și o concluzie care să vă ajute să preveniți un proces de recuperări creanțe. Iată ce puteți face:
Este important de reținut ideea conform căreia capacitatea de analiză și identificare a potențialelor semnale de alarmă este crucială pentru evitarea unor procese îndelungate de recuperări creanțe.
Dacă raportul anual al unei afaceri este analizat eficient, acesta poate genera prognoze despre viitorul companiei.
Prin urmare, vă vom prezenta 4 cele mai importante variabile pe care să le aveți în vedere pentru a vă asigura că nu vă veți confrunta cu un proces de recuperări creanțe.
O afacere care, cu un an în urmă, pare că a avut un nivel de performanță ridicat, vă poate induce foarte ușor în eroare. Prin urmare, sunt șanse mari să fiți tentat să luați o decizie bazată pe un grad ridicat de entuziasm.
Pentru a nu risca să intrați într-un parteneriat care vă va îngropa în scurt timp într-un procese de recuperări creanțe, trebuie să cântăriți fiecare detaliu generat de cifra de afaceri.
Nu vă lăsați niciodată impresionat de ultimele venituri ale unei companii. Este posibil ca cifrele unei afaceri să arate promițător la o primă vedere, însă trebuie să observați dacă acestea sunt stabile sau au tendință de scădere.
Analizați valorile financiare în context cu cifrele aferente. Pentru a nu vă lăsa păcălit, observați fluctuațiile cifrelor din ultimii 5 ani.
Fluxul de numerar al unei companii este unul dintre cele mai precise indicatoare de performanță a unei afaceri. Implicit, este și una dintre cele mai fiabile tehnici prin care să faceți diferența între un viitor partener de încredere și unul care v-ar putea atrage într-un conflict de recuperări creanțe.
Veți fi surprins să aflați că în acest context, fluxul de numerar negativ nu este neapărat un semnal de alarmă.
Vă recomandăm să faceți o analiză detaliată a fluxul de numerar, astfel încât să aflați cauza care a condus către un cash-flow negativ. Dacă printre aceste cauze se numără următoarele împrejurări, atunci nivelul fluxul de numerar nu trebuie să vă îngrijoreze:
Divizarea componentelor care intră în raportul anual vă va ajuta să descoperiți dacă colaborarea cu un viitor partener este predispus unui proces de recuperări creanțe. Cele mai importante active pe care să le analizați, sunt:
Numerarul
O creștere a numerarului este un semn grozav care va ține departe debitorul de un proces de recuperări creanțe.
Orice afacere trebuie să genereze suficient numerar din activitățile sale, astfel încât să își poată acoperi cheltuielile și să aibă suficient pentru a rambursa furnizorii, investitorii și angajații.
Stocurile
De regulă, o cifră mare a stocurilor este un semn pozitiv. Însă nu întotdeauna!
Sfatul unor specialiști în recuperarea creanțelor este să aveți în vedere următoarea perspectivă: dacă stocurile se mișcă lent, cauza acestui fapt sunt vânzările scăzute.
Creanțele de încasat
Creanțele executorii legale nu sunt un semn bun. Vă asumați un risc mare, dacă încheiați un contract cu plata la termen, cu un debitor prins deja într-un proces de recuperări creanțe. Riscați să intrați într-un efect de domino și să periclitați sănătatea financiară a afacerii dumneavoastră.
Raportul datorie/valoare
Raportul datorie/valoarea vă oferă o idee asupra efectului de pârghie general al companiei. O companie cu un nivel scăzut de capital propriu și nivel crescut de îndatorare este un client cu risc ridicat, predispus spre neplata facturilor și care poate declanșa un proces de recuperări creanțe pentru compania dvs.
Mai mult, este important să faceți o distincție între datoria pe termen lung și datoria pe termen scurt. O creanță care poate fi achitată rapid are potențialul de a schimba imaginea generală a stării financiare a unei companii.
O mai bună înțelegere a ceea ce oferă un raport anual vă va ajuta să minimizați riscul de a începe un parteneriat cu debitori care prezintă riscul de a genera procese de recuperare a creanțelor.
Datoriile repetate sau amânate la nesfârșit reprezintă unul dintre principalii factori care afectează puternic cash-flow-ul unei afaceri.
Cel mai sigur scenariu este acela în care alegeți să colaborați pe termen lung cu o agenție de recuperări creanțe care va monitoriza constant întreaga activitate a debitorilor și va semnala din timp riscul apariției unui proces de recuperări creanțe.
Echipa de recuperatori creanțe AS Recover are o experiență de peste 13 ani în acest domeniu. De aceea, tratăm fiecare caz cu dexteritate în arta diplomației și acționăm întotdeauna în baza cunoștințelor juridice, economice și financiare.
Scopul nostru este să vă protejăm afacerea și să contribuim la evoluția constantă a acesteia!
Articol postat pe data de 2 aprilie 2022