Îți poți recupera creanțele singur? 4 sfaturi de la recuperatori

Deși toți experții în finanțe recomandă externalizarea procesului de recuperare creanțe pentru un viitor financiar mai predictibil al afacerii, dacă sunteți administratorul unei firme cu capital redus sau la început de drum, ați putea să începeți să vă recuperați creanțele pe cont propriu.

Înainte de toate, este bine de știut că întregul proces de recuperare presupune abilități de negociere, cunoașterea legislației în amănunt și multe ore investite în analiza situației plăților restante ale companiei dumneavoastră. Așadar, recomandarea noastră este ca, inițial, să puneți în balanță resursele de timp consumate și eventuala investiție într-un agenție de recuperare creanțe profesionistă.

Dacă după toate calculele efectuate, decizia dumneavoastră înclină către gestionarea procesului pe cont propriu, iată 10 sfaturi din partea recuperatorilor de creanțe profesioniști, care vă pot ajuta să vă recuperați datoriile de la debitori mult mai eficient!

1. Evitați abordările agresive, atunci când vreți să vă recuperați creanțele

Dacă sunteți abonat al blogului nostru, probabil știți că cea mai bună soluție în situația în care aveți de recuperat o creanță este înțelegerea amiabilă.

Atunci, începeți procesul treptat și oferiți-i debitorului timp să răspundă.

Unul din primele lucruri pe care ar trebui să le faceți este să trimiteți o simplă notificare debitorului, sub forma unui e-mail, mesaj sau apel telefonic, în care îl înștiințați despre existența creanței. Ați fi surprins să aflați cât de multe cazuri se soluționează cu o simplă notificare, din cauză că debitorul pur și simplu uită de datoria pe care dumneavoastră o așteptați cu nerăbdare.

O altă practică populară în rândul echipelor specializate de recuperări creanțe este cea a activităților de aducere-aminte, denumite și mementouri. Această tehnică este preluată din strategiile vestice și constă în trimiterea de mail-uri care rezumă discuția la scurt timp după încheierea acesteia, din același motiv: debitorul ar putea uita cele discutate.

parteneri de afaceri negociaza procesul de recuperari creante

2. Dezvoltați o relație cu colaboratorii dumneavoastră în timp, și nu veți avea probleme cu recuperările de creanțe

Unul dintre secretele negociatorilor de succes este că ei nu limitează negocierile la simpla interacțiune profesională, ci merg mai departe de atât. Dacă ai colaboratori pe termen lung, încearcă să dezvolți o relație de calitate, chiar și în afara problemelor de afaceri.

ATENȚIE! Există riscul ca această strategie să se întoarcă împotriva dumneavoastră, dacă relația personală ajunge mai importantă decât cea profesională. Atunci, debitorul ar putea să profite de situație și să ceară indulgență și înțelegere din partea dumneavoastră.

O echipă specializată în recuperările de creanțe este formată din oameni antrenați pentru a menține un echilibru între relațiile personale și profesionale, atingându-se astfel cel mai bun și eficient rezultat.

3. Abordați realist procesul de recuperări creanțe

Oricât de mult ați avea nevoie de lichiditate, uneori s-ar putea ca debitorul să nu fie capabil sub nicio formă să achite datoria pe care și-o asumase cu câteva luni în urmă. Atunci, trebuie să abordați problema realist. Cel mai probabil, soluția câștigătoare este una bazată pe înțelegere și constituie un compromis din partea ambelor tabere.

Iată câteva din soluțiile pe care clienții noștri le-au acceptat, pentru a-și recupera, eventual, întreaga creanță:

  • micșorarea ratei lunare și extinderea perioadei de credit
  • plata parțială a datoriei pe loc și un plan pentru recuperarea creanței restante
  • achitarea datoriei printr-un bun/serviciu de aceeași valoare

În special în perioada impredictibilă în care încă ne aflăm la momentul publicării articolului, în care legile se schimbă și diferite sectoare de afaceri pot fi afectate pe neașteptate, trebuie să fiți pregătit pentru astfel de situații.

Din experiența echipei noastre de recuperatori creanțe, câteva rezerve de numerar care ar putea acoperi nevoile afacerii în caz de imposibilitate de recuperare imediată a creanțelor ar putea să fie de mare ajutor!

4. Documentați toate aspectele discutate în timpul negocierilor pentru recuperarea creanțelor

Verba volant, scripta manent” spunea Caius Titus într-una dintre adunările Senatului Roman, cuvinte ce au devenit un proverb latin ce semnifică faptul că vorbele zboară, scrisul rămâne”.

În aceeași notă, recomandarea recuperatorilor de creanțe din echipa AS Recover este să vă notați toate aspectele discutate atât în timpul negocierilor în persoană, cât și în timpul apelurilor telefonice sau conferințelor online.

antreprenor isi ia notite in timpul negocierilor pentru recuperarile de creante

În cazul în care nu reușiți să cădeți de acord cu debitorul, aceste date vor deveni dovezi că s-a încercat o recuperare pe cale amiabilă și vor putea fi incluse de către agenția de recuperări creanțe în dosarul pe care îl pot înainta instanței, pentru demararea procedurilor de recuperare pe cale juridică, conform prevederilor legale.

Concluzie

Așa cum puteți observa, sunt o multitudine de detalii care contribuie la eșecul sau succesul procedurilor de recuperări creanțe. În cazul în care alegeți să acționați pe cont propriu, trebuie să le aveți pe toate în vedere pentru a vă mări șansele de câștig.

În schimb, dacă alegeți să contractați o echipă specializată pe recuperările de creanțe, veți lucra cu experți pe fiecare din aceste domenii: negocieri, reprezentare legală, audit financiar, etc. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra cashflow-ului afacerii dumneavoastră, dar și asupra relațiilor cu partenerii de afaceri, poate cea mai prețioasă resursă în acest domeniu de activitate.

Echipa AS Recover este gata să vă ofere servicii profesioniste de recuperări creanțe, ce au adus clienților noștri din ultimii 12 ani de activitate rezultate care au putut să le permită dezvoltarea afacerilor pe culmile succesului!

 

Contactați-ne acum și bucurați-vă de beneficiile partenerilor AS Recover! 

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM