Hiperinflația: ce este și cum poate afecta procesul tău de recuperări creanțe în 2023?

După ani întregi în care au fost printați din ce în ce mai mulți bani la nivel mondial, efectele hiperinflației sunt ușor vizibile în activitatea de zi cu zi a companiilor românești. Puterea de cumpărare scade și prioritățile s-au schimbat total, fenomene ce pot afecta direct procesul de recuperări creanțe, îngreunându-l.

În momentul în care economia se află într-un impas, la mică distanță de o criză financiară de proporții, clienții(companii sau persoane fizice) vor avea din ce în ce mai multă atenție cu privire la produsele sau serviciile pe care își cheltuie banii.

Ca jucător într-o astfel de piață, cresc exponențial șansele ca situația financiară a companiei să nu mai permită dezvoltarea în ritm normal, sau, într-un scenariu sumbru, să conducă rapid spre faliment. Dar de ce este hiperinflația un inamic atât de mare pentru antreprenorul român? Și ce legătură are cu procesul de recuperări creanțe?

Acestea sunt lucrurile pe care le vom discuta astăzi, în noul articol marca ASRECOVER – agenția de recuperări creanțe care investește resurse în educația mediului antreprenorial din România. Scopul nostru este ca dumneavoastră să puteți înțelege fenomenul economic de actualitate și să puteți acționa în consecință pentru a vă proteja afacerea.

Așadar, ce este această inflație – un subiect atât de discutat la nivel mondial?

Recuperările de creanțe și hiperinflația: inamici pe viață

Pentru a înțelege fenomenul de hiperinflație, și legătura pe care o are cu procesul de recuperări creanțe e necesar să înțelegeți principiul pe care funcționează economia. Am ales să explicăm mecanismul în termeni simpli, raportându-ne la situația actuală:

În ziua de astăzi, folosim bani pentru a cumpăra produsele pe care ni le dorim. Acești bani au o valoare acceptată de societate, pentru că sunt într-un număr limitat și ușurează anticul “troc”, prin care schimbam produse care aveau valori similare.

Cu cât sunt mai mulți bani în piață, cu atât ei își pierd din exclusivitate. Astfel că atunci când Banca Națională printează mai mulți bani, ei devin din ce în ce mai puțin valoroși. Însă produsele își păstrează valoarea, și, pentru că banii nu mai au aceeași valoare, prețurile cresc, chiar dacă oamenii primesc aceleași salarii.

Dacă acest influx de capital în piață se realizează controlat și sistematic, economia nu are de suferit. Însă, dacă se introduce artificial o cantitate de capital în economie, la fel cum s-a întâmplat în Statele Unite pe perioada pandemiei, companiile și eficiența procesului de recuperări creanțe au de suferit.

Aici este momentul în care ne aflăm astăzi, la nivel mondial, dar și național. În România, ne confruntăm cu o rată a inflației de 15%, o cifră care face din ce în ce mai greu traiul de zi cu zi.

Efectul #1: Scăderea puterii de cumpărare și îngreunarea procesului de recuperări creanțe

Momentul în care puterea de cumpărare a consumatorilor scade este un punct critic pentru antreprenori și, de altfel, și momentul când recuperările de creanțe devin o mare necesitate.

Într-o astfel de situație, dacă aveți clienți persoane juridice, în funcție de obiectul lor de activitate, este posibil ca veniturile lor să scadă, și automat să fie nevoite să își limiteze cheltuielile. Dacă serviciul sau produsul dumneavoastră nu este unul de bază, este foarte probabil să renunțe sau să aleagă o variantă la un preț redus, în detrimentul calității.

Atunci, pentru a păstra fluxul de numerar pozitiv în companie și a putea finanța activitățile viitoare, este imperios necesar să colectați la timp plățile din partea celorlalți clienți. Aici, o echipă profesionistă de recuperări creanțe, precum cea pe care am dezvoltat-o în 13 ani la ASRECOVER, poate să facă diferența și să asigure sănătatea financiară a companiei.

Și în cazul în care clienții sunt persoane fizice care plătesc în rate, s-ar putea ca lista lor de priorități să se schimbe brusc și să redirecționeze fondurile către cheltuielile pentru traiul de bază. Serviciile de recuperări creanțe se asigură că îi este oferită înțelegere clientului și că poate primi un plan personalizat de plată, pentru plata eventuală a creanței.

Efectul #2: Recesiunea – momentul în care recuperările de creanțe sunt mai importante ca niciodată

Orice publicație financiară din lume admite că oricând se poate declanșa o recesiune asemănătoare perioadei 2008-2010: un moment de cumpănă pentru afacerile românești.

Într-o recesiune, oamenii își pierd locurile de muncă, planurile se schimbă total și este posibil ca numeroși clienți să intre în imposibilitate de plată a facturilor.

De aceea, colaborarea cu o firmă de recuperări creanțe poate fi soluția salvatoare pe timp de recesiune! Ei se vor asigura că sunteți printre primii creditori care își recuperează creanțele, în cadrul unei executări silite, dar vor putea și să recomande o eșalonare a plății, astfel încât, eventual, creanța să ajungă în contul companiei dumneavoastră.

Concluzie: Ce faci când te lovești de hiperinflație, ca antreprenor? Suni o firmă de recuperări creanțe!

De 13 ani, ASRECOVER ajută companiile românești să treacă peste momentele financiare dificile din viața lor. Acum, ne confruntăm cu o perioadă în care toate societățile comerciale se lovesc de probleme pe partea financiară, pe fondul hiperinflației.

Volumul mare de cereri de colaborare din ultimii 2 ani, care va continua cel puțin până când inflația va reintra în limitele normale, ne determină să vă recomandăm să vă îndreptați cât mai repede către o agenție specializată în recuperările de creanțe, pentru o garantare a sănătății financiare a companiei pe care o administrați.

 

Din 2009, noi am reușit să dezvoltăm procese și echipe care să vă reprezinte interesele la nivel național și internațional, indiferent de domeniul dumneavoastră de activitate. Așadar, dacă siguranța financiară a afacerii dumneavoastră primează, așteptăm un mesaj pe pagina de contact ASRECOVER!

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM