Acum 8 luni, în septembrie 2021, City Insurance își începea procedura de faliment. La acea dată, mai bine de 3 milioane de asigurați RCA în portofoliu.
Până de curând, din cauza situației în care se afla compania, despăgubirile pentru șoferii care au fost victime din vina unui șofer cu asigurare City Insurance au fost despăgubiți de Fondul de Garantare a Asiguraților.
Însă, din 11 mai, situația ia o turnură gravă pentru cei care vor fi implicați în accidente ce implică recuperarea prejudiciului de la City Insurance.
Dar, ce se întâmplă? De ce se schimbă drastic situația? Asta vom discuta pe parcursul articolului de astăzi.
Conform legii, odată ce o societate care se ocupă cu asigurările de răspundere civilă auto(RCA) intră în faliment, are termen de 90 de zile să denunțe unilateral întreg portofoliul de asigurați.
Cu alte cuvinte, odată ce acest termen se împlinește(11 mai, în cazul City Insurance), orice asigurare emisă de societatea aflată în faliment, indiferent de termenul de expirare înscris pe hârtie, va fi nulă.
Dacă aveți calitatea de asigurat printr-un contract cu City Insurance, vă recomandăm să denunțați imediat polița și să solicitați returnarea părții din prima de asigurare, proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.
Având în vedere prețurile de până la 4 ori mai mari pentru asigurarea unui autoturism în momentul de față, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, este de așteptat ca anumiți conducători auto să nu reînnoiască polița RCA, comițând o contravenție.
Totuși, legal, fiecare autoturism asigurat la firma în cauză va expune șoferul la o posibilitate de a suporta daunele din propriul buzunar, pe lângă amenda pe care o poate primi în cazul unui control.
Este de reținut că asigurarea este pentru fiecare autovehicul în parte, așadar recomandăm atenție sporită dacă închiriați autoturisme sau dacă ajungeți în situația de a conduce un vehicul care nu vă aparține.
În mod normal, dacă erați victima unui accident în care nu erați vinovat, societatea de asigurări, după verificările de rigoare, v-ar fi înmânat suma necesară pentru reparații.
Desigur, și acolo existau probleme și chestiuni interpretabile, de detaliu, însă clienții care au contractat echipa specializată de recuperatori ASRECOVER nu au avut niciodată probleme cu despăgubirile din accidente. Mai mult decât atât, noi nu ne-am concentrat doar pe recuperarea daunelor materiale, ci am căutat să obținem și despăgubiri de ordin moral sau emoțional pentru clienții noștri.
Orice alte probleme derivate de la imposibilitatea de a folosi autoturismul din pricina accidentului rutier au devenit modalități prin care noi puteam obține despăgubiri mai consistente pentru clienții noștri.
Însă, ce este de făcut acum, după ce City Insurance a dispărut de pe piață și toate asigurările valabile până în septembrie 2022(doar pe hârtie) nu mai înseamnă o recuperare garantată a pagubelor?
Dacă vă aflați într-o astfel de situație, cea mai simplă metodă este să contactați o echipă de avocați și recuperatori specializată în despăgubirile din accidente. Speța este cu atât mai complicată cu cât, dacă nu se ajunge la o înțelegere amiabilă, iar sumele cerute sunt de ordinul miilor de euro, se va ajunge în instanță.
Colaborarea cu o echipă neprofesionistă ar putea însemna timp pierdut și bani risipiți, pe lângă costul reparației mașinii.
Așadar, rezolvarea în cazul unei dispute cu un astfel de șofer este o procedură de executare silită, dacă refuză colaborarea de orice fel, pe cale amiabilă sau după hotărârea instanței, care îl obligă să plătească prejudiciul victimei.
Vor putea exista situații când persoana inculpată va susține că nu are cum să plătească daunele materiale sau emoționale, încercând să vă sensibilizeze, însă este de reținut că acea persoană a săvârșit cu bună știință o ilegalitate circulând pe drumurile publice fără o asigurare valabilă.
În ultimele luni, coșmarul oricărui șofer era să facă accident cu un asigurat la City Insurance. Un astfel de eveniment era asociat cu timpi lungi de recuperare și nervi consumați de prisos.
De pe data de 11 mai, lucrurile devin mai clare pentru toată lumea: cei care nu își reînnoiesc polița RCA în timp util vor fi obligați să suporte daunele oricărui accident.
Cu toate acestea, recomandarea noastră este să vă adresați unui avocat atunci când vine vorba de un accident rutier cu un astfel de inculpat, mai ales dacă este vorba de victime sau vătămări corporale mai grave.
Un profesionist în domeniul despăgubirilor din urma accidentelor va putea judeca obiectiv cazul, fără a se implica emoțional, și astfel va putea gestiona mai bine negocierea pe cale amiabilă sau abordarea în instanță, dacă este cazul.
Totuși, indiferent de gravitatea cazului, echipa ASRECOVER este aici să vă ofere suportul de care aveți nevoie pentru a obține foloasele materiale care vi se cuvin, dacă ați fost victima unui accident rutier.
Articol publicat pe data de 11 mai