In unele cazuri, debitorul nu va plati datoria nici macar atunci cand ii este trimisa o somatie de plata de catre executorul judecatoresc, astfel incat procesul de recuperare creante pe cale amiabila nu va mai fi posibila si va trebui sa recurgem la o recuperare creante pe cale judiciara.
Primul pas in recuperari creante pe cale judiciara consta in formularea unei cereri de ordonanta de plata la instanta competenta, care va judeca litigiul in prima instanta. Echipa de recuperari creante AS Recover dispune de acoperire nationala, astfel incat, daca instanta competenta se afla intr-o alta localitate, dumneavoastra nu va trebui sa va deplasati, deoarece o sa va reprezentam inclusiv in fata instantei de judecata in baza contractului incheiat.
Spre deosebire de etapele anterioare de recuperare creante, respectiv negocierile cu debitorul si somatia de plata, ordonanta de plata este o procedura judiciara, fapt ce ii confera un caracter complex.
De aceea, este esential pentru dumneavoastra sa apelati la servicii profesionale de reprezentare in fata instantei. Complexitatea procedurii este in avantajul echipei noastre de recuperatori de creante, datorita experientei acumulate ce ne permite sa valorificam orice eroare de procedura a debitorului.
Dupa formularea cererii si anexarea documentelor doveditoare ale creantei, precum si dupa plata taxei judiciare de timbru in cuantum de 200 lei, instanta il va cita pe debitor si il va obliga sa formuleze intampinare la cererea noastra. In cazul in care debitorul nu se conformeaza, sunt foarte mari sanse ca instanta sa emita ordonanta de plata pentru recuperare creante fara a mai fi necesara continuarea procedurii.
Este foarte important de mentionat faptul ca, dincolo de dobanzile pe care le puteti solicita din cauza intarzierii la plata, aveti dreptul de a pretinde inclusiv daune-interese pentru a va recupera cheltuielile de recuperare creante! De asemenea, este posibil ca in cadrul procedurii ordonantei de plata sa ajungem la o intelegere cu debitorul - bineinteles, in cazul in care conditiile ar fi mai avantajoase decat pe cele pe care le-am obtine in cazul emiterii ordonantei de plata.
Ordonanta de plata va contine atat suma, cat si termenul de plata, acesta din urma fiind cuprins intre 10 si 30 de zile, cu exceptia cazului in care, impreuna cu debitorul, stabilim un alt termen.
Din punctul de vedere al duratei, procedura ordonantei de plata va dura, de regula, cel mult 45 de zile. Astfel, este mult mai rapida fata de un proces traditional ce reprezinta procedura de drept comun.
Ordonanta de plata constituie titlu executoriu, astfel incat, daca debitorul nu plateste in termenul stabilit prin ordonanta de plata, urmatorul pas consta in recuperare creante pe calea executarii silite. Vă recomandăm să apelați la unul dintre executorii judecatoresti din reteaua nationala AS Recover in vederea executarii silite a debitorului in baza ordonantei de plata.