9 întrebări pe care vrei să le pui unei agenții de recuperări creanțe - PARTEA 1

În cei 13 ani de activitate în domeniul recuperărilor de creanțe, experții ASRECOVER au primit mii de întrebări din partea clienților care aveau datorii de colectat, sau care erau datori unor creditori. Și pentru că vorbim de o agenție specializată în recuperări creanțe, am investit timp și resurse în dezvoltarea unor răspunsuri complete pentru spețele care apăreau din ce în ce mai frecvent.

Astăzi am decis să oferim audienței noastre răspunsurile noastre la cele mai comune 9 întrebări din sfera recuperărilor de creanțe; întrebări cu care ne-am întâlnit de-a lungul timpului, întrebări pe care cu siguranță vi le-ați pus și dumneavoastră la un moment dat sau urmează să vi le puneți.

Astfel, alături de Alexandru Sandu, directorul general al companiei noastre, am redactat acest articol, menit să vă salveze timp și bani și să vă aducă la cunoștințe anumite teme care ar putea să îmbunătățească situația financiară a companiei pe care o reprezentați.

Întrebarea #1: Am nevoie de servicii de recuperări creanțe, dacă activitatea mea este în domeniul X?

Răspuns: Recuperările de creanțe sunt servicii care oferă o siguranță adițională business-ului dumneavoastră, indiferent de domeniul de activitate. În special când vorbim de clienți persoane juridice, sau servicii/produse B2B(business-to-business), care au o valoare mai mare, clienții simt nevoia să contracteze serviciile noastre.

Dar asta nu înseamnă că recuperările de creanțe se ocupă doar de astfel de cazuri. Putem vorbi despre situația în care un asigurator întârzie să vireze banii către o persoană fizică pe care trebuie să o despăgubească.

Desigur, sunt anumite categorii de companii care sunt mai expuse la riscurile pe care o agenție de recuperări creanțe le-ar putea diminua, cum ar fi cele care se ocupă de:

  • Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun(CAEN 4711)
  • Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale(CAEN 4120)
  • Transporturi rutiere de mărfuri(CAEN 4941)
  • Activități de consultanță pentru afaceri și management(CAEN 7022)

Chiar dacă acest tip de companii și multe alte exemple au un risc mai mare, și deci un interes mai mare să intre în contact cu o echipă de recuperatori creanțe, după cum spuneam, nu înseamnă că serviciile noastre se adresează doar lor.

Avem în portofoliu clienți cu peste 100 de coduri CAEN principale diferite, pentru simplul fapt că vor să externalizeze un proces de care se vor lovi mai devreme sau mai târziu, și vor să fie executat ca la carte.

Întrebarea #2: Nu aș putea să realizez pe cont propriu recuperarea creanțelor pe care le are firma? De ce am nevoie de o agenție specializată în recuperări?

Răspuns: Desigur că puteți să începeți procedura de recuperare a creanțelor în regim propriu, însă problemele apar atunci când nu găsiți colaborare din partea debitorului. Aici va face diferența experiența, resursele și uneltele pe care o agenție de recuperări creanțe le-a dezvoltat în ani de experiență.

Se întâmplă de multe ori ca firmele care au datorii mari pur și simplu să nu mai răspundă la telefon, mail sau mesaje; fie ca un mecanism natural de autoapărare pe care îl întâlnim des la persoana de contact, când nu are resursele pentru a plăti factura, fie din diverse alte motive.

Mai mult decât atât, atunci când intervine o agenție de recuperări, este un mesaj transmis clientului că lucrurile sunt serioase și că nu va putea să abuzeze de relația personală pe care a dezvoltat-o cu creditorul.

Asta pentru că la ASRECOVER, deși punem accentul pe recuperarea creanțelor pe cale amiabilă, oferim termene clare, care dacă nu sunt respectate vor conduce la deschiderea unei acțiuni în instanță. Poate că această “amenințarenu reprezintă o problemă majoră când vine din partea creditorului direct, însă având în vedere puterea de reprezentare în instanță a unei echipe cu avocați și consilieri juridici experimentați, poate fi o motivație în plus pentru debitor să achite de urgență datoria.

Întrebarea #3: Echipa dumneavoastră de recuperări creanțe îmi poate recupera datoria, în condițiile date?

Răspuns: De cele mai multe ori, răspunsul nostru la această întrebare este: DA. Totuși, există un factor foarte important de care ținem cont, și anume momentul în care clientul vine către noi, raportat la data scadentă a facturii. Peste 90% din spețele care ni se prezintă și pe care le acceptăm ajung să fie recuperate într-un timp record, mulțumită proceselor de lucru pe care le-am dezvoltat în echipa noastră.

Chiar și așa, de-a lungul timpului am putut să observăm o regularitate în ceea ce se întâmplă în teren și am făcut publică una dintre statisticile noastre, după care decidem dacă preluăm o speță sau nu. Am observat că 70% dintre creanțele nerecuperate în 90 de zile de la scadență ajung să fie recuperate doar în instanță.

Așadar, prima contra-întrebare pe care o punem în cazul acestei întrebări este: Cât timp a trecut de la data scadentă a facturii?”. Dacă a trecut foarte mult timp, îi comunicăm interlocutorului nostru care sunt șansele reale de recuperare a creanței.

Întrebarea #4: Cum îi abordați pe debitorii mei, în procesul de recuperare a creanțelor? Nu îmi veți afecta relațiile de afaceri?

Răspuns: Întotdeauna luăm în calcul istoricul de colaborare dintre client și debitor. De aceea, ne ajută foarte mult ca pe lângă explicațiile oferite de client(creditorul), să existe și o serie de date care să ne indice comportamentele de plată a companiei respective.

Pot fi situații în care relația personală sau de afaceri contează mai mult decât creanța respectivă, sau situații în care nu există o relație personală. În orice caz, la ASRECOVER, procesul este concentrat 100% pe recuperarea creanțelor pe cale amiabilă.

Ne-am antrenat recuperatorii să comunice deschis, să negocieze diplomat și să reprezinte cu demnitate interesele clienților noștri, creditorii. Chiar dacă motivul deschiderii conversației nu este unul plăcut pentru debitor, ei vor simți în dialogul cu recuperatorul empatie și înțelegere, cu scopul de a găsi cea mai eficientă soluție de achitare a datoriei.

Concluzie: Acum știți mai multe despre colaborarea cu o agenție de recuperări creanțe!

Scopul acestei serii de articole este să facem mai transparent modul nostru de a aborda spețele clienților.

Există mulți neprofesioniști în piață, care poate au creat experiențe neplăcute pentru dumneavoastră, creditorii sau debitorii dumneavoastră, însă la ASRECOVER lucrurile se întâmplă în mod diplomat și profesionist.

Vă invităm să citiți în curând și partea a 2-a a seriei: “Află totul despre agențiile de recuperări creanțe!”. Până atunci, așteptăm mesajele dumneavoastră despre spețele pe care le întâlniți în activitatea zilnică.

Articol publicat pe data de 12 august 2022

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM